תכנון       אדריכלי
של    הבית    והגן
בשיתוף עם הטבע

חפש באתר

נעים להכיר

היי, אני איילת מעוז ואני מתכננת בהתלהבות בתים וגינות, בשחור לבן, תלת מימד וירוק עד.
בבלוג, אשתף מניסיוני ומנקודת מבטי כמתכננת, הרהורים, דעות והשראות ו… כמובן תמונות.

קרא עוד>>

יצירת קשר

רוצים להיות מעודכנים? הירשמו עכשיו

כל הפוסטים

קטגוריות
תכנון חוץ פנים/הכן ביתך לחורף
איילת מעוז

איילת מעוז

הכן ביתך לחורף

"הגשמים תפסו אותנו לא מוכנים"

כל שנה מגיע החורף, וכל שנה קורה שאנו עומדים מול נזקים או מפגעים שונים שהיינו יכולים למנוע, אילו רק היינו יודעים על הגשם המתקרב ועושים משהו לפני.

אז, אמרו לנו שהגשם מגיע, החצבים סיימו את מופעם הפורח, בלילה המזגן כבר בסימן שאלה, היום מתקצר, השלכת כבר כאן, החתולה נכנסת לישון במלונה שלה, גם אשר הכלב כבר ישן בחדר במחסן, שעון חורף בדלת, ובקיצר… כנראה שהחורף או טו טו כאן.

אז, מספר תזכורות למעשים חכמים אם ייעשו בזמן (ואם לא, לא נורא, אולי בשנה הבאה):

  1. פינוי לכלוך מפתחי הניקוז במרפסות – כן, אתם יודעים כבר. פשוט לעבור ממרפסת למרפסת, לפנות עלים, אבק, וכל לכלוך שעשוי לחנוק את המרזב, לסתום אותו ואז מי הגשם השוטפים ייקוו ברצפה וייצרו בריכה לא מתוכננת, משם עלולים לגלוש לתוך הבית, ובאופן נסתר לנצל כל חריר במבנה תחת הרצפות כדי לנקז אליו רטיבות. לא חראם?
  2. ניקוי נתיבי מרזבים – למי שהשקיע במרזבים מהגגות, יש להם תעלות משופעות המנקזות את הגשם מהגג למרזב, וגם הן יכולות להיות סתומות מעלים ולכלוך.
  3. הגנה על ריהוט החוץ – הכניסו כריות, חבל לנסות את עמידותן ברטיבות, אספו לערימה כסאות מיותרים, קפלו את הערסל מבד, הוא סתם יירטב ויתבלה, ובכלל, עשו סיבוב מסביב לבית ולקטו כל מה שלא חייב להישאר חשוף לרוחות ולגשמים.
  4. גיזום – גיזום ענפים שבורים או חולים יש לעשות כל השנה. גיזום מסיבי לצורך חידוש העץ, ולא יותר משליש מגובהו, ניתן להיעשות בחורף, תלוי בסוג העץ. אם לא בטוחים, עדיף שלא.

עצים נשירים (כגון שקד, שזיף, לגרסטרמיה, ספיון, רימון, אלון, תות) – גוזמים כשהם בתרדמת, ענפיהם חשופים, וזה קורה בינואר פברואר. עצים ירוקי עד, גיזום מסיבי ייעשה רק לאחר הלבלוב העיקרי שלהם באביב.

ורדים – גוזמים בפברואר, עם הניצנים הראשונים של ההתעוררות מתרדמת החורף.

שיחים המשמשים גדר חיה – גיזום מסיבי רק באביב.

  1. טרמפולינות – הייתה סופה אחת בה הפרגולה בת ה-3 מטר קוטר התעופפה מעל לגדר הבית למרחק של 50 מטר. אבל, זה היה נדיר. אך, אם זה קרה פעם, זה יכול לקרות שוב, ואפשר לנסות ולעגן את הפרגולה לאדמה או לקיר סמוך.
  2. אחסון וקשירה של האופניים ושאר דו גלגליים שייצאו משימוש יומיומי בחורף.
  3. רעפים – בקשו עזרה או טפסו אל הגג (אם מרגישים בטוח) ובדקו שלימות של הרעפים, במיוחד אם נעשה איזה שהוא תיקון בגג במהלך הקיץ.
  4. מקום חם לחברים שבחוץ – הכינו את המקום המתאים לחברים על ארבע לימי החורף הגשומים והרוחות. הכינו את השמיכות, המזרנים, שיהיו יבשים.
  5. העצים לאח – אח, אח, איזו חגיגה. כל שנה רק מריחים את הקור, ומיד ניגשים להפעלת האח (נכון, אנחנו לא באירופה, ויש גם מזגן לגיבוי, אבל אין על אח עצים). אז, בואו נדאג לנקות את האח לקראת העונה, להזמין עצי הסקה, או סולר, להכין מערומים של עצים במקום נגיש ונוח לפתח הבית.
  6. מערכת השקיה – אם אתם מפעילים מחשב השקיה וטרם התאמתם את התוכנית לחורף הישראלי, זה הזמן לעשות זאת. בחורף לאחר הגשם הראשון, אין משקים את המדשאות (וגם לא שותלים דשא כי לא ישתרש).
  7. לקחים משנה קודמת – שלוליות מים – אתם מכירים את החצר, ויודעים היכן המקומות הרגישים שלכם להצפות. אז יש מה לעשות, אם זה בשטח אדמה, אפשר להוסיף חול ים, אבנים, סלעים, על מנת להימנע מהשלולית. ואם זה בשטח מרוצף, אז כן, צריך בעל מקצוע וכדאי לשקול את העיתוי.
  8. פתחים, חלונות – סקירה של חלונות הבית לוודא שנסגרים היטב לרוח ולקור.
  9. תופסי דלתות ושערי כניסה – יש מנגינות יפות יותר מקולות הטריקה של דלתות הבית ברוחות הנכנסות, אז אם חשבתם לסדר את העניין ולקבע מגנט או פטנט אחר שימנע מהדלת להיטרק, זה הזמן.
  10. ניקוי הפילטרים של המזגנים – הם עבדו קשה כל הקיץ, וכדאי להעניק למזגנים תשומת לב, לפתוח, להוציא את הרשתות, לנקות, ליבש ולהחזיר.
  11. דודי השמש והחשמל – טיימר מכויל להפעלת הדוד החשמלי בשעות קבועות, ניקוי לוחות דוד השמש.
  12. לקחים משנה קודמת – מוקדי רטיבות בקירות. יש לפעמים שרטיבות בשקעי החשמל בקיר המחסן (קיר חיצוני אחר) נובעת משכבת צבע ללא איטום הקיר ואז, הקיר כמו מסננת מעביר את המים. אם מצלצל מוכר, שווה לטפל.
  13. תאורת חרום – בשלוף ולוודא שעובדת.
  14. פקעות חורף – זה ממש לא סיפור לשתול פקעות חורף, ארחיב בפוסט קרוב. אבל, אפשר וכדאי לשתול פקעות לפי היכרותכם ואהבתכם לאחר שיורדות הטמפרטורות, זה אומר בזמן זה, ותוכלו להיות מופתעים מפריחה בגינה ובדשא.
  15. שתילת פרחים עונתיים לחורף – חידוש פריחה באדניות או בערוגות המיועדות לעונתיים, זה גם יכול להיות רעיון טוב למתנה קטנה.
  16. הכנת מקום לבגדי החורף – כן, מגפיים תופסות יותר, ונעליים רטובות ובבוץ מלכלכות יותר, הכינו להם סלסילה, או ארונית פשוטה ליד הכניסה. כמו גם, למעילים, הצעיפים שייפלו לבד מקץ 10 שניות מהכניסה, וכדאי להכין להם מקום.
  17. חידושים קטנים בעיצוב לקראת החורף – לא צריך הרבה כדי שהעין שלנו תופתע ותקלוט באהבה חידוש בסביבה המוכרת בתוך הבית. אפשר להתחדש בכריות נוי, שמיכת כרבולית חדשה לספת הרביצה בסלון, מצעים, שטיחון, מנורת שולחן מחודשת, ואני בטוחה שתוכלו למצוא משהו להתחדש ולשמוח בו שיכניס גוונים חדשים לבית. גוונים של סתיו וחורף.

אפשר גם להכניס את הסתיו לתוך כלי זכוכית, עץ או פח, בשילוב עם נרות, נורות או בלי, ולהשתמש באצטרובלים, בלוטי אורן, עלי שלכת בגוונים שונים. זה מכניס אוירה חופשית ויצירתית לחלל.

גלילה לראש העמוד