אם בחרתם לחיות בבית צמוד קרקע, תכנון חוץ-פנים הוא משהו שנוגע אליכם.
אני גדלתי בדירה בחיפה, בקומה רביעית, בשכונה על יד הים. אך את רוב חיי ביליתי בבתים עם גינות, העדפה של בן הזוג, שלא הותירה לי ברירה, במיוחד לאור חיות הבית שהביא אתו.
היום, אני בוחרת לעבוד "בשיתוף עם הטבע", באמצעות תכנון חוץ-פנים בבתים צמודי קרקע, כדי לסייע לדיירי הבית לגלות את הפוטנציאל הנסתר של המרחב שלהם, להכניס את החוץ פנימה ולהוציא אותם החוצה.
אפשר לעצב את הנוף שרואים מהחלון, אפשר למקם חלונות בגדלים וצורות שונים בגובה הקיר. כל בחירה מביאה אתה משהו אחר לשוהים בבית. וזה רק החלון. בבית צמוד קרקע, אפשרויות התכנון חורגות מעצוב הפנים של החלל.
כי אם המראה הניבט אלינו מפינת הקריאה שלנו, אינו מעורר אותנו להרים מבט ולבהות סתם כך, אפילו לשנייה, אז, לא עשיתי את עבודתי טוב מספיק.
זה השער הראשון אותו אני כמתכננת צריכה לעבור. המבחן השני, הוא מבחן הזמן והקלות. כלומר, גם אחרי שנה, חמש שנים ועשר שנים, התכנון והבצוע של הבית והצמחייה הוא כזה, שיתבגרו ויצמחו יפה על פני השנים וימצא פתרון טוב לצרכים המיוחדים שיש בבית צמוד קרקע, תוך התאמה והעצמה של החיים בתוכו.
זה אומר, שהצמחייה לא תהיה סבוכה מדיי, גדולה מדיי, גבוהה מדיי (שאראה רק את הגזע), שהתחזוקה שלה לא תהיה יקרה מדיי, או מקצועית מדיי, בכדי לשמר אותה בריאה ויפה.
וזה אומר, שהחלון/היציאה/הויטרינה, משרתת את דיירי הבית, שאינה סגורה כל הזמן, בגלל קרינה, בוהק שמש, מזיקים מעופפים, שכנים או חיות הבית, שאפשר אותה בקלות לנקות, לפרק, להחליף חלק ולתקן. וזה אומר שהאופי והצבע נבחרו בכובד ראש, כי מסגרת צבועה בכחול יוון, אולי לא תעמוד בטעם ובאופנה על פני הזמן.
בבית צמוד הקרקע, מהרגע שעבודת ההקמה נגמרה, הבית והגן מתחילים להתבגר. כדי שהבית יתבגר יפה וייראה מטופח לאורך שנים, הוא תלוי באיכות העבודה והחומר ממנו הוא עשוי ומהשקעה ותשומת לב למתיחת פנים תקופתית. הגן, יפתח חיים משל עצמו ואופי סביב הבית, וממש כמו ילד, הוא זקוק רק ליד מכוונת ותשומת לב בכדי לצמוח ללבלב ולשמח לנו את הלב.
במאמר זה, ריכזתי סקירה של "צרכים מיוחדים" המקבלים ביטוי בתכנון Indoor/Outdoor, לכבוד האוהבים, חיים ונושמים בתים צמודי קרקע (הרחבה נקודתית בפוסטים הבאים).
1-הכר את המגרש הביתי
בבחירת מגרש לבנייה (מקבלן מפתח או בבניה עצמית) חשוב להכיר את המגרש הביתי, כפי שהוא נראה כיום וכפי שסביבתו תיראה בעתיד הנראה לעין, על פי תכניות ומזימות של יזמים סביבו. את התכניות בנין עיר (תב"ע) ניתן לראות דרך הועדה לתכנון מקומי.
שלא תגלו, כפי שקרה לי בדירת הגן החדשה שלי שקניתי על הנייר בראש העין, שלאחר שנה צמחה לה שכונה גבוהה וצפופה מסביבי, כמובן ללא ריסון ושטחים ציבוריים מספקים. אחרי שנה וחצי ברחתי.
2-שושנת הרוחות היא חברה לדרך
סביר להניח שמזג האוויר הצפוי ידוע ומוכר לכם. אבל, כיווני האוויר והאור במגרש, לאור היותו שכן למבנים סמוכים, שווים את תשומת הלב שלכם, בטרם תמקמו את הסלון, המטבח, חדרי השינה וכולי.
בקרו במקום בשעות שונות של היום, בסוף שבוע כמו גם ביום חול ושימו לב לרעשים, לתנועה, לכבישים ולמה שאתם חשים כשאתם "מרחרחים" באוויר במשכנכם העתידי.
במידה ואתם משפצים את ביתכם המוכר, עצרו וחישבו על מה שאתם כבר יודעים, המסדרון בו נושבת רוח נעימה כל שעות היום, השמש החודרת בשעות בוקר מוקדמת לפינה נעימה, היכן נעים לשהות גם בשעות החמות. את המידע היקר מפז הזה, נסו להפוך למיקום חדש של חדר השינה, פינת הישיבה, מעבר חוצה בית, כל שינוי גדול כקטן, ישפר את החוויה שלכם בבית.
3-מה חשוב להבין בתכניות הראשוניות
יפה! המגרש נבחר וכעת יש תכנון בסיסי של הבית וכנראה גם מספר אופציות. כלומר, יש תכניות ראשוניות (Layout) שנבנו על פי הגדרתכם (מה שנקרא פרוגרמה), אתם הגדרתם מה אתם רוצים, כמה, איפה ולמה וקיבלתם תרשימים ותכניות המפרטות מיקום אפשרי של הפונקציות השונות בבית ואת אופן המעבר והתנועה ממקום למקום.
שלב זה הוא השלב שאני הכי אוהבת כמתכננת. בשלב זה, אני מטיילת בבית בדמיוני ובוחנת בכל מקום את חוויית המשתמש – מה רואים, מה התאורה, מה הפעילות שנעשית בחדר והאם יש איזו פינה שניתן להפוך לפנינה.
לא אעייף אתכם במילים והמלצות, אבל אמליץ לבדוק את התכניות הראשוניות לאור הסעיף הקודם של כיווני האור והאוויר בשעות השונות של היום .
היבט נוסף חשוב בשלב זה של התכנון הראשוני הוא צירי התנועה בחצר, בבית ובחדרים. אפשר פשוט לצבוע על התכנית את הנתיבים והמעברים ואז לראות אם הם מנצלים באופן מיטבי את השטח הבנוי והיקר.
4-תכנון בתלת מימד – Zoom In /Zoom out
בתכנון של בית, אפשר לתכנן קומה אחר קומה. בצורה כזו, מתקבל מבנה הבנוי מפרוסות כמעט זהות אחת על גבי השנייה. אבל, הרי לא בחרתם בדירה, לכן רצוי, לתכנן במקביל את הקומה אך לשחק עם צורת המבנה הנוצרת מפיסול בגוש חימר ואז לראות את הקומה שנוצרת ממנו, לתקן, וחוזר חלילה. מין משחק כזה מהצורה שבחוץ פנימה ומהפנים החוצה.
למה זה חשוב לי לספר למי שאינו עוסק באדריכלות ובתכנון? כי לא תמיד נעצרים לחשוב כשמכניסים שינויים על איך הדברים נראים כשמסתכלים על המבנה וסביבתו הטבעית.
יש שיטה בקרב המתכננים, שמקילה על התכנון וקבלת ההחלטות מהשלב הראשוני ועד אחרון הפרטים. בוחרים לבית נושא, מוטיב, דימוי, השראה, משהו שמתחברים אליו – דיירי הבית והמתכננים גם יחד – ולאורו קל יותר לחבר את המבנה לסביבתו, לחבר את המבנה והפנים שלו, כאשר הדימוי הזה משמש כחוט התופר את כל הדברים יחד כשבסוף התהליך מתקבלת יצירה שלימה הגדולה מסך מרכיביה בתחושה שהיא מעבירה.
אפשר להבין זאת מדוגמאות בעולם העיצוב אופנה לדוגמא, כשמעצבים בגד בהשראה של חיה בטבע או אפילו נוף מדברי, אזי כל הבחירות של הבד, הגוונים, המבנה, האופן בו הבגד מתנועע, "ידברו" את השפה.
5-הדרך אל הדלת הראשית
בבית צמוד קרקע, אנו מגלים את הבית עוד מהרחוב, עוד לפני שהגענו אל השער. הדרך מהשער אל דלת הכניסה יכולה להיות ישרה, עקלקלה, בקווים ישרים שבורים, ומה לכם יכול להתאים?
על פי המסורת היפנית, דלת הכניסה לעולם לא תהיה בקו ישר לשער בכדי שהאנרגיה לא תרוץ ישר אליך. אלא יש לתת לאנרגיה העוברת בשביל להתעכב, להתמהמה, בטרם תפרוץ פנימה (בהחלט מובן כשמדובר במתבגרים נמרצים או שכנים מטרידים).
מה זה אומר תכלס? שכדאי לעשות את הדרך מעניינת, מתעקלת בגן, גם אם השביל ישר, צמחיה שתפרוץ לתוכו, תגרום לאנרגיה להתעקל סביבו בחופשיות. יש להסיר מכשולים מדרך הכניסה, על מנת שהיא תהיה פנויה למעבר ולזרימה.
ואם לא שכנעתי אתכם, אז במזרח מאמינים שרוחות רעות יכולות לנוע רק בקווים ישרים.
6-מה זה פטיו ואיך משלבים אותו בבית
החצרות הינן שטחים הפתוחים לשמיים. הן יכולות להיות מגוננות (כלומר בחיפוי אדמה וצמחייה) או מרוצפות ואז ייקראו פטיו.
אני יודעת שמיד אתם חושבים על היציאה מהסלון לגינה, אולי גם מהמטבח או מרפסת השירות. אך יש עוד כמה אפשרויות ששווה להכיר ולחשוב עליהן. הן שימשו מבנים בימים קדומים אך גם בתכנון עכשווי רואים שימושים ופרשנויות מרהיבים ומרחיבי לב.
למשל, חצר פנימית או פטיו, אליה יוצאים מחדרים שונים ולה יתרונות ברורים במזג האוויר החם שלנו. שטח במרכז הבית הפתוח לחלל ומכניס אור ואופי לגובה הקומות, או חצר אנגלית, שזה הכינוי לחצר במפלס המרתף או מפלס הנמוך מקומת הכניסה, או מרפסת סגורה ואינטימית הפתוחה לשמיים בחדר המקלחת בחדר השינה.
האפשרויות הינן רבות ויכולות ללבוש אופי וצורה משתנה בכל תכנון ובית. בשלב התכנון הראשוני, כדאי להיפתח ולבדוק אפשרויות נוספות מעבר לתכנון השגרתי של בית וסביבו גינה, אפשר וניתן להכניס שטחים ירוקים, גם אם קטנים, הפתוחים לשמיים אל תוך המבנה, נכנסים ויוצאים, כמו שלוחות של טבע.
7-למה בידוד ואיטום כן צריכים לעניין אותך
אני יודעת שיש נושאים שאנו משאירים למקצוענים, וזה בדיוק המקרה בנושא של בידוד ובנושא של איטום. אבל, כדאי ואף רצוי לוודא שזה אכן יטופל גם בבית שלך.
איך? זה המקום להשקיע במקצוענות. בתחום האיטום אין להתאים את הדרך לרמת הביצוע של הקבלן, פה לא מתפשרים. זה אומר, להצטייד מראש ביועץ איטום לבניית הבית, לפני הבנייה, במהלכה ובסיומה.
האיטום מתבטא בפעולות למניעת כניסת מים לקירות, לגגות, לרצפות. זה נכון באופן הבנייה של הסף בכל חלון, בכל יציאה מהחוץ פנימה, בכל תפר בין גג לקירות, במרפסות, כמובן שבמרתפים בהיקף הבית, בכל בניה של אזור רטוב, כלומר חדרי מקלחת למיניהם.
זה לא משהו שניתן להשאיר מתחת לפני השטח, כי בעיה באיטום מתבטאת מהר לאחר הגשם הראשון ברטיבות שלוקח שנים לאתר ולתקן.
לגבי בידוד, יש בידוד אקוסטי (רעשים) ובידוד טרמי (חום/קור) שיש להביא בחשבון בבחירת שיטת הבניה וחומרי הבניה, גם אם רק מרחיבים קירות חוץ או משנים קירות גבס.
אם אינכם רוצים לקחת חלק בשיחות של השכנים הצמודים לכם, או להרחיק עצמכם מהבית בשעת הנגינה של המתבגר, או חשובה לכם החשאיות במשרדכם הביתי, ניתן לצמצם את החשיפה בבידוד טוב יותר של הקירות וזה אפילו לא סיפור יקר.
בידוד חום/קור נוגע בעיקר לקירות החוץ. מי שמכיר את החוויה של חדר פינתי וקר, יודע שבחדר כזה לא נעים לשהות. יש לבדוק אם הקירות/חלונות/ארגזי תריס מבודדים טרמית בכל היקפם. יש תקנים ויש ביצוע, ולא מעט פעמים הם לא זהים. אז, גלו עניין ותשאלו, תציקו לקבלן, למפקח או מנהל הפרויקט אם התברכתם בם.
דוגמא קטנה, בקירות יש עמודי בטון, שאם לא טופלו בקלקר, הבטון אינו מבודד מקור/חום. לעומת העמוד, קיר הבלוקים שבין העמודים כן מבודד כי יש לו כיסי אויר בפנים. קירות גבס או לוחות צמנט בדרך כלל מבודדים כי יש אויר בין הלוח החיצוני לקיר הפנימי בבית. כדי שהחדר יהיה מבודד, כל היקפו, כולל העמודים, צריך להיות מבודד.
8-גגות זה לא רק אדום
לא חייבים, באמת שלא חייבים, גג אדום ורעפים. איננו סובלים מעומס שלגים, קצת פתטי לאמץ הרגלים שיובאו לארצנו ממקומות רחוקים.
בכל מקרה, בימינו, יש פתרונות וחומרים שגם יפים וגם יעילים, גם חוסכים וגם מתאימים שניתן להתאים לכל סגנון כפרי/ מודרני/ הייטקיסטי וכו'.
מה שבטוח, שחבל לא לאוורר את הגג על ידי בניה נכונה שלו, ובכך לחסוך במיזוג ובאנרגיה. בכל ממשק בין החוץ לפנים, כמו בפתחים, כך גם בגגות ובמרפסות, זה עניין למקצוענים, הצטיידו ביועצים.
9-איך לא להסתכסך עם מתקני השירות
מנועים של מזגנים, מכלי המים של דודי השמש, מתקן לתליית כביסה, מחסן – הבנתם למה הכוונה? כל מיני מתקנים חשובים ובלתי נמנעים שמוצאים דרכם לחלל הבית והחצר ושיש נטייה להתעלם מתכנון מראש של שילובם בחלל. אז, הם מוצאים דרך להתנקם, ומתמקמים להם במקומות אסטרטגיים שלנו מפריעים בחזיתות או בחצרות ועוד משלשלים את צינורותיהם לאורך הקירות ומגדילים ומשפריצים מים באופן לא מוסדר לעיני כולם.
על כן, אעודד ואומר, מתכננים להם מראש חיים ומקום בהסכמה הדדית וחיים איתם בשלום.
10-כמה ירוקים אתם רוצים להיות?
הפעם, ירוק במובן אקולוגי, של תכנון בר קיימא ועוד ביטויים שמאחוריהם יש מעשים לחיסכון באנרגיה בביתך הפרטי. החל מקומפוסט לייצור זבל אורגני להעשרת הקרקע וצמצום הזבל הלא ממוחזר, דרך ניצול של המים האפורים שאנו מיצרים במשק הבית להשקיית הגינה, מערכות סולריות להפקת המיטב מאור וחום השמש, ניצול חום הקמין הנצבר בחלל הבית לחימום מים, ועוד.
להיות יעיל אנרגטית, מעבר לערך החיובי הסביבתי שכולנו מריעים לו, נותן תחושה אישית נעימה של יעילות בזכות החלטה ויישום שלנו אצלנו בבית. החופש לעשות דברים באופן חכם על ידי ניצול של פעולות קיימות ליצירת אנרגיה שעוברת הלאה לפעילות אחרת.
כשאני רצה על ההליכון ולא מתקדמת לשום מקום, עוברת בי המחשבה על הבזבוז באנרגיה שאני מוציאה. כל כך הרבה זיעה ונחישות שמתאדה בחלל. היה נחמד לייצר מזה קצת חשמל לסביבה, לא?!
11-מתיי לתכנן את הגינה
הרבה פעמים אני נתקלת בנטייה לתכנן את הבית ואז לעבור ל"גינה". כאילו המפגש ביניהם יקרה ולא חשוב באיזו צורה. אבל – חבל. התכנון יקרה, ואם לא בזמן, תחסכו לכם הנאה מהנכס בו השקעתם, ואותו בחרתם בגלל החלק הזה בחוץ. אז, למה להסתפק במועט?
אני כבר רואה בעיני רוחי את המצקצקים בלשונם האומרים, נו, כמה רעש עושים מקצת דשא ושיחים? מקסימום מחליפים!
אז, ראיתי כבר עצים שעד שהבינו שהם לא מתאימים הרימו את הבית מבפנים, וגדרות חיות משיחים שאחרי עשר שנים נראים כמו מצבות חומות בבית קברות. אפרופו גדר חיה, נסו לעקור ולבנות מחדש גדר חיה שהסתירה כבר שכנים חיים מהצד השני שלה. ראיתי גינות שצורכות יותר מדיי מים ותחזוקות ולעיתים חוזרות ומחדש מתוכננות.
ואני אומרת – למה להסתבך? בואו נתכנן תכנית מהפנים החוצה (ומהחוץ פנימה), באופן המתאים לחיינו ולמבנה שבנינו, נדע את המיקומים, אולי נכין תשתיות, שבילים, ניטע כבר עצים שנזכה לגדל ולהנות מהתהליך, ואת השאר נשלים.
כשבונים נבחרת מנצחת שאמורה לנצח בהרמוניה, מתחילים בחלוקת התפקידים לשחקנים קיימים ולפעמים "תופרים" תפקיד לשחקן מרשים. כך גם נעשה בתכנון חוץ-פנים.
נמקם פינות בגן, צמחים ונוף בהתאם לפתחים שבבית ומה שרואים, שומעים ומרגישים מבפנים. אך גם ניצור סביב פינה-פנינה שבחוץ חגיגה שתכניס אותה פנימה דרך פתחים שנתכנן לכבודה, כי היא נעימה לנו באווירה שהיא משרה.
אז, מקווה ששכנעתי אתכם להקדיש סעיף בתקציב, זמן ותשומת לב, בתכנון מקביל של הבית והגן שמסביבו, בכדי להתאים את "חדרי הגן", המעברים, לסביבה ולשכנים, את הצמחייה לחוויה של צמיחה יחד אתכם, בבחירה טובה של שילובי צמחים, עצים וכיסויים, תאורה מעצימה ותחזוקה חסכנית.