תכנון       אדריכלי
של    הבית    והגן
בשיתוף עם הטבע

חפש באתר

נעים להכיר

היי, אני איילת מעוז ואני מתכננת בהתלהבות בתים וגינות, בשחור לבן, תלת מימד וירוק עד.
בבלוג, אשתף מניסיוני ומנקודת מבטי כמתכננת, הרהורים, דעות והשראות ו… כמובן תמונות.

קרא עוד>>

יצירת קשר

רוצים להיות מעודכנים? הירשמו עכשיו

כל הפוסטים

קטגוריות
שגאיה/בלוג נוף דרך חלון/תכנון חוץ פנים/איך להאיר את הבית מבחוץ
איילת מעוז

איילת מעוז

איך להאיר את הבית מבחוץ

בואו נדבר על תאורת חוץ, בעיקר זו המאירה את המבנה. מניסיוני, זוהי נקודה שלא זוכה לתשומת הלב המספקת, למרות שכל בעל בית צמוד קרקע, נדרש לחשוב ולתת את הפתרון המתאים לתאורת המבנה שלו מבחוץ. ייתכן וזה בגלל שתאורה ככלל היא סעיף אחרון בתקציב ולעיתים כלל לא מתוקצב ומתוכנן, כל שכן תאורת החוץ.

תאורת צמחייה, שבילים, מדרגות חוץ – ברוב המקרים, הגישה של "עשה זאת בעצמך" מביאה לתוצאה סבירה.

אבל, בכל הקשור לתאורת הקירות החיצוניים והפרגולה, אני מזהה מקום לשיפור המודעות ותשומת הלב. תאורת המבנה נתפסת לנושא שמתאים למבנים ציבוריים, ייחודיים ובאם מדובר בבית הפרטי, יש כמה טרנדים שרואים, אך הם רחוקים מלהוות תוצאה טובה מספיק.

אז, למה זה חשוב? ולמה כדאי לכלול את תאורת החוץ בתכנון המוקדם?

  1. תשתיות – הנחת צנרת מבעוד מועד תחת השבילים, והגעה לכל אזור בגינה, היא חכמה ונחוצה. שלא לדבר על גופי תאורה שקועים בבטון וכיוב' פתרונות שונים.
  2. אווירה ויופי – קודם כל עבורכם, השוהים בבית. הרי כבר השקעתם בבית עם גן/חצר/שטח חוץ, אז למה לא ליהנות ממנו גם אחרי שעות החשיכה?
  3. בטיחות – להולכים במעברים, במדרגות, בכניסה וביציאה מהבית.
  4. חיסכון – תכנון מוקדם מביא תוצאה טובה בהוצאה מבוקרת ומכוונת מטרה.

טיפים עשה/אל תעשה בתאורת החוץ:

  1. לא לתאורה חזקה מדיי, רבה מדיי ובכלל מדיי. אם הבית וסביבתו אינם מגרש כדורגל, או גן אירועים – כדאי להרגיע. תאורה חזקה ורבה מדיי מביאה לשטחיות של המראה, למראה משעמם, מובן מאליו וברור מדיי.
  2. לא לגופי תאורה מסודרים בקצב סדור וחוזר על עצמו, כל מרחק מדוד, סביב סביב. זה כולל את הספוטים מהגגון מטה, או באפלייט על קירות הבית, או תאורה מסביב לחצר בגדר.
  3. לא לתאורת קבע צבעונית בכחול/ירוק/אדום/צהוב. הקונוטציה המתקבלת היא של גן ארועים ואם זו לא ההשראה שלכם, אז אפשר להוסיף צבע בשרשרת הנורות הארעית.
  4. לא לערבוב אור חם ואור קר באותו האזור. אפשר וסביר להניח שיהיו, גוונים שונים של האור הלבן החם.
  5. לא לסנוור! לא את היושבים בחוץ ולא את השכנים ממול או בבניין ליד. מכירים את גופי התאורה הממוקמים מעל פתח היציאה מהסלון והמופנים החוצה? נסו לשבת שניים – שלושה מטר ולהסתכל לכיוון הבית, זה ממש לא נעים.

צ'קליסט לתכנון התאורה בחוץ:

  1. הנח לפניך תכנית של הבית והגינה (כלומר, של כל המגרש, עם ציור הפונקציות שעליו), ואם אין לך, אלתר עד כמה שתוכל ותקווה שיספיק. המטרה – להיות במבט על, על כל אזורי המגרש.

  2. סמנו לפניכם את רשימת האזורים השונים הדורשים טיפול:

    • שער הכניסה/ השלט עם השם או הכתובת/ האינטרקום/ הכניסה לחניה – יש בד"כ אור מהרחוב, אז אם שמים, זה תאורה קטנה שמבליטה את מספר הבית או מעל האינטרקום או שמסמנת את החניה.
    • המדרגות – יכול להיות תאורה ששקועה במהלך המדרגות (בגובה המדרגה, מתחת או בצד המהלך) רק זהירות שלא תסנוור את העולים, או עמודוני תאורה
    • שבילי הגישה והמעבר – בד"כ משתמשים בעמודוני תאורה עד 40 ס"מ גובה, לפזר אקראית בעיקול או לאורך הדרך, להימנע מקצב אחיד או גדול מדיי אך שניתן יהיה לראות את הדרך בביטחה.
    • אזור הבילוי המרכזי ביציאה מהבית – בד"כ מקורה חלקית לפחות וכולל את פינת האוכל החיצונית, הסלון. ניתן למקם ספוטים בתקרת הפרגולה, כדאי לא להתקרב מדיי לפתחים כדי למנוע מחרקים מעופפים להיכנס לבית. היזהרו כאמור לא לסנוור.
    • אזורי בילוי ושהיה נוספים במגרש – פינת פויקה/ פינת ג'קוזי/ פינת הBBQ/ גזיבו/ פינת ישיבה אחרת. בד"כ מוקפת בצמחיה ודי בתאורת האוירה הנקודתית בצמחיה מסביב כדי להאיר את האזור לבילוי משותף. במידת הצורך ניתן לתגבר בשרשרת נורות ארעית, או עמודון תאורה פה ושם, רק לא סביב סביב. פינת בישול הדורשת תאורה חזקה, תתוגבר בגוף תאורה מקומי עם מפסק מקומי.
    • צמחיה – בחרו את מי תירצו להאיר נקודתית – עצים גבוהים/ נדנדה/ שיח לפי המיקום או לפי הצורה. התאורה היא גופי פרוז'קטור בקרקע המאירים מלמטה למעלה או מהצד.
    • הכניסה הראשית לבית – פה המקום להגביר קצת את עוצמת התאורה ולהאיר בצורה נעימה וטובה את חלל הכניסה החיצוני, יצירתיות גם מתקבלת בברכה, כל אחד וסגנונו, החל מאהיל מרוקאי מהתיקרה, נברשת או גוף מינימליסטי בקיר שליד.
  3. כעת, אפשר לחשוב על מה נדרש להאיר בקירות בית החיצוניים. כלומר, לאחר שהבנו איך ייראה הגן והסביבה עם כל הגופים. שלוש דרכים להאיר את הקירות: מלמטה, מלמעלה ועל הקיר.
    • מלמטה – זו הדרך המעצימה והיפה, ספוטים הממוקמים בסמוך לקיר ומאירים אותו מלמטה. התאורה הזו סמויה, ומרימה את הבית על נס. המיקום בקרקע או בשביל הצמוד בגוף תאורה שקוע.
    • מלמעלה – לעיתים זו הברירה המועדפת, אך לעולם – תהא סמויה. כלומר, רואים את האלומה אך לא את מקור האור.
    • על הקיר – האופציה החביבה והמוכרת באזורנו. אך, לפני שאתם רצים וממקמים מנורות אפלייט על הקירות, שימו לב. התאורה מסוג זה היא בד"כ חזקה ועלולה להאפיל על האווירה כולה. השימוש בגוף תאורה על הקיר יוצר תמיד פיסול של אלומות האור ומשמש למעשה כאלמנט עיצובי ואל רק פונקציונלי. לכן, השתמשו בתאורת הקיר בדיוק לצורך זה. לעיצוב במיקום ייחודי ולא כדרך בה מאירים את הקירות.
  4. אילו תסריטים יש לי לפעילות בחוץ ? לפיהם אקבע את מעגלי התאורה והמפסקים שיופעלו בנפרד לכל תסריט.

    • תאורת רקע מינימלית (המצב ה"שקט") – כאשר בעיקר נמצאים בתוך הבית, ורוצים להאיר את הגן באופן מינימלי אך בטיחותי לפוסעים בשבילים ומספיק בכדי להעצים את היופי של הגן.
    • יושבים בחוץ ורוצים אור לשולחן האוכל, לפינת הפויקה, לאזור הכנת הברביקיו, וכיוב'. – מעגל תאורה ומפסק נפרד לכל אחד מהם.
    • מסיבה – בה נדרשת תאורת שטיפה לכל האזור העיקרי, תוספת של שרשראות של נורות מסוגים שונים ועוד אלמנטים ייחודיים.

מה חשוב לי לברר כשאני רוכשת את גופי התאורה?

  • גוון האור – מאור פלורסנטי לבן לאור חם. אני בעיקרון לא אבחר באור לבן פלורסנטי כי הוא משטח את המראה, ומייצר אוירה קרה. מכיוון שיש סקאלה של גוון האור, ובחנות הגוון ייראה שונה מבבית, אני ממליצה לבדוק את הגוון בהשוואה לנורה קיימת שהגוון שלה מתאים למה שרוצים ואז, באופן יחסי יכולים לדעת.

שמתם לב, שלא התייחסתי לצבעים נוספים מלבד לבן, ספוטים צבעוניים כחול, אדום, ירוק וכדומה. לא בכדי, כי איני מאמינה בתאורה צבעונית קבועה (זה מזכיר לי גני ארועים). באם תרצו להוסיף שובבות, תמיד ניתן לעשות זאת בשרשרת נורות ארעית ולא קבועה.

  • חוזק אלומת האור – כשמבינים מה המרחק מגוף התאורה שרוצים להאיר, מה האורך של האלומה הרצויה, למשל ספוט הממוקם בקרקע ומאיר את הקיר, ממוקם מטר וחצי מהקיר ורוצים שהאלומה של האור תאיר את הקיר עד לפחות גובה של שלושה מטר.
  • סוג הנורה – לד או פלורסנטית. עד כה, ברוב המקרים טכנולוגיית הלד מנצחת את השאר, בחיסכון, בחום שנפלט מהחלק האחורי של הנורה ולא מהחלק הקידמי, ויש נורות לד לכל צורך כיום בשוק כבר.
  • איכות גוף התאורה או הנורות – כל כך הרבה יצרנים ודקויות, וטווח המחירים גדול. אם בא לכם לרכוש בזול, עדיף רק נורות ולא את הגופים. יש חיקויים לדגמים נבחרים וההבדל ביניהם למקור, מלבד המחיר, הוא איכות המתבטאת בגימור, או איכות החומר. את זה רואים אחרי כמה חודשים ואנו נוטים להישאר עם הצרה לכמה שנים. לדוגמא: אני עדיין "תקועה" עם גוף תאורה מודרני במטבח, שככל הנראה חסכו בכיסוי עליון מעל הנורות כך שכל החרקים נאספים, שלא לדבר על עלות תחזוקה מואצת של הנורות.

ועוד כמה טיפים לסיום סיומת:

  • יש גופי תאורה שונים לפי טעמכם לקישוט החצר – תלויים מזכוכית צבעונית, מונחים על הקרקע ככדורים או אגרטלים מוארים בסגנון מודרני ועוד.
  • בטיחות – הקמת תשתית החשמל – רק עם חשמלאי מוסמך היודע לעבוד בסביבה רטובה וייחודית
  • מפסק ראשי לתאורת החוץ, בנפרד מתאורת הפנים, כך במקרה של רטיבות וקצר, החשמל בבית לא יקפוץ.

ואם תיקחו רק את זה מהנאמר לעיל, זיכרו: גוון אחיד של תאורה – אור לבן חם, מעגלי תאורה נפרדים לפי מצבי הפעילות, להימנע ממיקום גופים במרחק קבוע וחוזר על עצמו סביב לקירות הבית, תאורה נסתרת עדיפה, לא להאיר מדיי ולא לסנוור.

גלילה לראש העמוד